Burglary

Wist u dat er in België volgens de meest recente gegevens meer dan 67.000 inbraken per jaar gebeuren? Dat zijn er ongeveer 180 per dag en maakt van woninginbraak één van de belangrijkste criminaliteitsvormen met een serieus prijskaartje.

Wanneer, waar en hoe komen ze binnen?

De schadekosten en de inzet van politie- en justitiediensten voor inbraken komen jaarlijks neer op ongeveer 350 miljoen euro. De emotionele schade valt echter niet te becijferen. Daarom is preventie van ontzettend groot belang. Deze tien andere weetjes geven u alvast een idee waartegen u zich moet beveiligen.

  • Hoewel inbrekers nog steeds het liefst tussen 18 uur en 23 uur op vrijdagavond op pad gaan, stijgt het aantal inbraken dat tijdens de kantooruren plaatsvindt fors. Op dat moment zijn de meeste mensen namelijk aan het werk. Het minst populaire tijdstip is dan weer tussen 5 uur en 9 uur, omdat de meeste bewoners dan thuis in hun bed liggen.
  • Inbrekers doen er gemiddeld 30 seconden over om uw woning binnen te raken en gaan na hooguit vijf minuten met de buit aan de haal. Als ze echter na drie minuten uw woningbeveiliging niet hebben kunnen omzeilen, houden ze het meestal voor bekeken. Het is dus zaak ze voldoende te vertragen.
  • De politie komt bij 50% van de dringende oproepen binnen zestien minuten ter plaatse aan.
  • Juwelen, geld, computers en toebehoren staan het hoogst op het verlanglijstje van inbrekers.
  • Het aantal pogingen tot inbraak ten opzichte van het aantal gepleegde inbraken stijgt. Dat betekent dat preventie en de inzet van mechanische en elektronische beveiliging duidelijk zijn vruchten afwerpt.
  • 85 à 90% van de inbrekers gaan niet beredeneerd te werk maar maakt misbruik van de gelegenheid. Juwelen die in het zicht liggen of geld dat rondslingert zijn bijvoorbeeld een belangrijke trigger.
  • Inbrekers keren in een kwart van de gevallen terug naar dezelfde woning. Ze zijn immers reeds vertrouwd met de buurt en met de inrichting van het huis. Ook omwonenden hebben om die reden meer kans om het slachtoffer van een inbraak te worden.
  • De meeste inbraken gebeuren in de donkerste maanden van het jaar: van december tot maart. Vooral rond de feestdagen ziet de politie altijd een piek in de inbraakcijfers. Toch is het ook in de zomerperiode belangrijk om uw woning niet onbeveiligd achter te laten. Een woning die tijdens de vakantie een onbewoonde indruk geeft, trekt sneller ongewenste bezoekers aan.
  • Henegouwen is de minst veilige provincie wat woninginbraken betreft. Ze spant de kroon met bijna 13.000 inbraken per jaar. Luxemburg scoort het best met ‘slechts’ 1.089 inbraken. Aan Vlaamse kant zijn er in West-Vlaanderen de minste slachtoffers van woninginbraken (3.256).
  • Inbrekers dringen vooral langs de achterkant de woning binnen (45%). Slechts 1% getroost zich de moeite om via het dak naar binnen te klauteren. Een schroevendraaier is hun geliefkoosde gereedschap om binnen te geraken.

U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
Klik hier voor meer informatie over hoe wij uw persoonlijke gegevens verwerken.
Door het formulier in te dienen, gaat u ermee akkoord dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken.

*Indien u op 'Bel mij' klikt, betekent dit dat u akkoord gaat dat wij u gaan contacteren voor een vrijblijvende afspraak. Uw telefoonnumer zal niet voor andere doeleinden gebruikt worden, noch gedeeld worden met derden.

Call me