SecuritasHome thermostat

Besparen op elektriciteit heeft alleen maar voordelen. U geeft minder geld uit en het is beter voor het milieu. Bovendien kan u door middel van kleine inspanningen al een groot verschil maken. Dankzij onderstaande tips ontdekt u hoe makkelijk het is om uw elektriciteitskosten te verlagen.

Tip 1: Ga voor energiebesparende toestellen

Wist u dat uw huishoudtoestellen voor wassen, drogen, koelen en vriezen samen ongeveer 10% van uw totale energieverbruik uitmaken? Als u kiest voor energievriendelijke toestellen verbruikt u dus vanzelf al een pak minder elektriciteit. Vervang uw oude toestellen met een energielabel lager dan A+ door nieuwe exemplaren met een A+++ label en u zal een verschil zien op uw energiefactuur.

Tip 2: Monitor je energieverbruik met slimme meters en stopcontacten

Een slimme meter elektriciteitsmeter meet uw elektriciteitsverbruik stuurt de informatie door zodat u uw stroomverbruik via een mobiele app of via het internet kan opvolgen. Er bestaan slimme meters die het algemene verbruik meten, maar nog handiger zijn toestellen die u per stopcontact kan plaatsen. Zo kan u snel en eenvoudig meten welke van uw toestellen de ‘veelverbruikers’ zijn. Het enige wat u moet doen, is een energiemeter tussen het stopcontact en de stekker van uw toestel plaatsen.

Ook slimme stopcontacten kunnen het energieverbruik weergeven. Bovendien maakt deze technologie het mogelijk om vanop afstand uw apparaten in te schakelen op het moment dat de stroom het voordeligst is. U hoeft ook nooit meer te piekeren over apparaten die u bent vergeten uit te schakelen.

Tip 3: Vervang uw lampen door ledlampen

Zijn uw lampen aan vervanging toe? Kies dan meteen voor ledlampen, die verbruiken het minste energie en bieden u veel mogelijkheden. Zo kunnen leds zowel binnen als buiten gebruikt worden en bestaan ze in verschillende uitvoeringen: van in- en opbouw ledverlichting, over led tl-buizen tot ledlampen op zonne-energie.

Nog beter is om over te schakelen naar verlichting die verbonden is met uw smartphone. Dat is niet alleen erg handig, het helpt ook om elektriciteit te besparen. Zo schakelt u alle lampen in uw woning uit met één druk op uw smartphone. Toch vergeten de lichten te doven? Geen probleem, want u kan uw lampen ook vanop afstand controleren en bedienen.

Tip 4: Elke woning kan beter  

U kan echter nog een stapje verdergaan. Er bestaan vandaag namelijk heel wat handige oplossingen die uw volledige woning automatiseren en uw energie-efficiëntie maximaliseren. Goed om weten is dat dit vaak stap per stap kan – en ook kan voor bestaande of oudere woningen. Zo hoef je niet alle investeringen in één keer te doen. Lees er alles over in het artikel Hoe maakt u van uw woning een smart home?

Tip 5: Ga zelf verstandig om met elektriciteit

Er zijn heel wat eenvoudige ingrepen of gewoontes die u ook zelf kan doorvoeren om uw elektriciteitsverbruik te beperken:

  • Vermijd sluipverbruik: Zet uw televisie, decoder, radio en muziekinstallatie niet op stand-by, maar schakel ze volledig uit. Ook de lader van uw smartphone, uw elektrische tandenborstel en het lampje van de stekkerdoos verbruikt onnodig elektriciteit als u ze zomaar in het stopcontact laat zitten. Sluipverbruik kost u gemiddeld 100 euro per jaar.
  • Gebruik licht alleen als het nodig is: Verlaat u de kamer of is er voldoende daglicht aanwezig, schakel de verlichting dan uit. Bent u nogal vergeetachtig? Een aanwezigheidsmelder schakelt het licht automatisch uit als er niemand in de ruimte aanwezig is.
  • Kook verstandig: Ook tijdens het koken kan u minder elektriciteit verbruiken. Laat de afzuigkap niet langer aanstaan dan nodig en zet deze niet altijd op maximale capaciteit. Verkort de duur van uw ovengebruik, voorverwarmen is niet altijd nodig. Bovendien kan u de oven al wat vroeger uitschakelen en gebruik maken van de nawarmte om uw gerecht verder te laten garen.

 

Nog meer besparingstips vindt u op www.energiesparen.be.


U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
Klik hier voor meer informatie over hoe wij uw persoonlijke gegevens verwerken.
Door het formulier in te dienen, gaat u ermee akkoord dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken.

*Indien u op 'Bel mij' klikt, betekent dit dat u akkoord gaat dat wij u gaan contacteren voor een vrijblijvende afspraak. Uw telefoonnumer zal niet voor andere doeleinden gebruikt worden, noch gedeeld worden met derden.

Call me