Bewakingscamera's zijn een grote troef bij het beveiligen van je woning. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met het wettelijke aspect. Sinds 25 mei 2018 is in België namelijk de camerawet van kracht. Wat is dat precies? Geldt ze voor particulieren? En wat moet je doen? Alle antwoorden in dit artikel.
De camerawet in België berust niet op een systeem van vergunningsaanvragen. Je moet je camera wel aangeven om wettelijk in orde te zijn en strafrechtelijke sancties te vermijden.
Elke particulier die een camera plaatst of laat installeren om de ingang van zijn woning of tuin te bewaken, is verantwoordelijk voor de verwerking van de beelden. Die persoon moet dus de aanwezigheid van camera's aangeven.
Er is echter één uitzondering: camera's die de binnenkant van het huis bewaken voor persoonlijke of huishoudelijke doeleinden moeten niet worden aangegeven.
Wanneer?
De aangifte moet gedaan worden voordat de bewakingscamera's geactiveerd worden.
Opgelet: de verklaring moet elk jaar geüpdatet en gevalideerd worden.
Hoe?
Elektronisch via www.aangiftecamera.be:
Als eigenaar van bewakingscamera's acht de camerawet je verantwoordelijk voor de verwerking van de beelden. Dit betekent dat het gebruik van de camera's in verhouding moet staan tot hun doeleinden en dat je alleen beelden mag maken van plaatsen waarvan je de gegevens verwerkt. Concreet betekent dit dat eigenaars van bewakingscamera's sinds de inwerkingtreding van de GDPR verplicht zijn een register bij te houden van de beeldverwerkingsactiviteiten.
Hoe dien je het register in?
Het pictogram dat aangeeft dat de plaats wordt bewaakt door een camerasysteem moet bij de ingang van je woning hangen. Het moet een aluminium plaat zijn van minimaal 1,5 mm dik of een geplastificeerde sticker van minimaal 0,15 x 0,10 m.
Moet vermeld zijn:
Wil je meer weten over bewakingscamera's? Heb je hulp nodig met je aangifte? Hier zijn enkele nuttige contacten.
Algemene Directie Veiligheid en Preventie (www.besafe.be):
Helpdesk camera: