Skip to main content

Videofonie en domotica steeds toegankelijker

Dankzij de technologische vooruitgang van de laatste jaren is videofonie en domotica toegankelijk geworden voor bijna elke woningbezitter met een smartphone. In dit artikel bekijken we de nieuwe mogelijkheden en toegankelijkheid van deze toepassingen.

Videofonie: van complexe naar eenvoudige installatie

Vroeger vereiste een videofoon een aparte bekabeling met verschillende aders. De meeste installateurs gebruikten hiervoor standaard een UTP cat-5E kabel met 8 aders. Omdat deze kabel in de meeste woningen niet voorzien was, kwam er echter vaak kap- en breekwerk aan te pas. Dat maakte de installatie van een videofoon complex en duur. De meeste nieuwe videofoniesystemen hebben echter genoeg aan twee aders. Hierdoor kunnen ze zonder moeite op de meeste traditionele deurbellen worden aangesloten. Dit zorgt zowel bij eenvoudige als complexe installaties voor een grote winst in tijd en kosten.

Smartphone vervangt dure binnentoestellen

Niet alleen de installatie maar ook de videofoniekits zelf zijn een stuk goedkoper geworden. Waar je vroeger een duur binnentoestel nodig had met een groot scherm, heb je nu genoeg aan een smartphone. Dankzij connected videofonie kan je vandaag van gelijk waar een oproep van je videofoon beantwoorden met je smartphone.

Dat schept heel wat nieuwe mogelijkheden. Zo kan je de pakjesbezorger aan jouw deur vanop afstand instructies geven over waar hij het pakket mag achterlaten. Maar je kan bijvoorbeeld ook een slim slot integreren in je installatie. Hiermee kan je van waar dan ook je deur openen. Dat kan erg handig zijn als je of een gezinslid de sleutel is vergeten.

Er bestaan eveneens systemen die al detecteren dat er iemand voor de deur staat nog voor die persoon heeft aangebeld. Zo zorgt je videofoniesysteem voor een extra beveiliging van je woning.

Domotica: draadloos en uitbreidbaar

De domotica van vandaag is een stuk flexibeler geworden. Draadloze technologie heeft ervoor gezorgd dat er geen voorbekabeling meer nodig is om uw apparaten aan te sturen. Daardoor kan domotica nu eenvoudiger en goedkoper geïntegreerd worden in bestaande woningen en blijft de uitbreidbaarheid in de toekomst verzekerd. Net als bij videofonie heeft de smartphone een groot deel van de dure traditionele bedieningspanelen vervangen. Er zijn zelfs al systemen op de markt, zoals Google Home en Amazon Alexa, die je met jouw stem kan bedienen.

Start eenvoudig en breid later uit

Eigenlijk kan je vandaag heel eenvoudig beginnen met het installeren van slimme lampen of een slimme thermostaat. Vervolgens kan je geleidelijk aan, op maat van jouw budget, verder uitbreiden. De komende jaren zullen er ongetwijfeld nog heel wat interessante nieuwe toepassingen bijkomen. Denk maar aan slimme camera’s die het mogelijk maken om te spreken en te luisteren vanop afstand of slimme detectoren die de CO-waarden in je woning meten.

Scènes maken

Interessant zijn systemen die meerdere toepassingen integreren. Zo kan je verschillende systemen tegelijkertijd aansturen en een scenario activeren. Met een scenario filmavond bijvoorbeeld gaat je voordeur op slot, wordt de thermostaat op 22°C gezet, gaat alle verlichting behalve de sfeerlamp in de hoek uit, en wordt het alarmsysteem op de setting ‘aanwezig in huis’ gezet.