Zijn draadloze alarmsystemen onveilig?

Een draadloos alarmsysteem heeft verschillende voordelen. Toch doen er ook heel wat verhalen de ronde over deze installaties. Ze zouden onveilig zijn en gemakkelijk te saboteren. Zijn dit fabeltjes of is er inderdaad een probleem met de veiligheid van draadloze alarmsystemen?

Zijn bekabelde systemen beter? Of kiest u beter voor een draadloos alarm? Wilt u weten hoe het zit? Lees dan vooral verder.

Hoe werkt een draadloos alarmsysteem?

Bij een draadloos alarmsysteem zijn de componenten (bewegingsdetectoren, magneetcontacten, sirene) draadloos verbonden met de centrale unit. De verschillende componenten werken op batterijen die lang meegaan en eenvoudig te vervangen zijn. De centrale unit is verbonden met een modem en maakt via het modem met internetverbinding contact met de alarmcentrale of uw smartphone. Hedendaagse systemen hebben meestal ook een back-upverbinding via het mobiele netwerk. Deze ‘dubbele’ verbinding zorgt ervoor dat uw systeem ook blijft werken op het moment dat het wifisignaal onderbroken is.

Hoe kan je een draadloos systeem saboteren?

Theoretisch zijn er een aantal mogelijkheden om een draadloos systeem te saboteren:

 • Jammen: Met behulp van een jammer (draagbare zendmast) verstoort de inbreker de radiogolven tussen de detectoren en de centrale unit van een alarminstallatie.
 • Hacken: Een inbreker hackt een draadloos signaal en maakt het systeem onklaar. Dit is kinderspel (voor een hacker) wanneer een netwerk niet is beveiligd of beveiligd met de standaardcode van de leverancier. In de praktijk nemen inbrekers zelden toevlucht tot zulke gesofisticeerde methodes.
 • Het buitenalarm losrukken: inbrekers proberen vaak het buitenalarm uit te schakelen door het van de muur los te rukken.
 • Het communicatiesysteem neutraliseren: Omdat alarmsystemen kwetsbaar zijn op het moment dat ze uitgeschakeld worden (de toegang wordt uitgesteld), pakken inbrekers vaker het communicatiesysteem aan door de telefoonlijn door te knippen, de elektriciteit af te snijden of de gsm-frequenties te verstoren.

Wat kenmerkt een veilig draadloos systeem?

Draadloze systemen hebben de reputatie onveiliger te zijn dan bekabelde alarmsystemen. Bij de eerste generatie of bij spotgoedkope draadloze alarmsystemen kunnen we stellen dat dat klopt. Hedendaagse, kwaliteitsvolle alarminstallaties zijn echter zeer moeilijk te saboteren:

 • De componenten zenden radiogolven uit met verschillende frequenties en gebruiken beveiligde protocollen, wat de kans op het jammen van de signalen sterk verkleint.
 • De componenten zijn voorzien van antisabotage mechanismes (tegen het openen en/of losrukken).
 • De centrale unit is geconnecteerd met het internetnetwerk én via het mobiele netwerk. Installaties die enkel een internetverbinding hebben, zijn af te raden.
 • Eigentijdse alarminstallaties doen aan permanente zelfcontrole. Dit betekent dat de systemen continu monitoren of signalen correct worden verstuurd. U wordt verwittigd als er problemen vastgesteld worden (zwakke batterij, verlies van het radiosignaal, verstoring van de radiogolven, communicatieverlies…)
 • Bij alarmsystemen met een ‘crash & smash’-functie is de controle van de communicatie tussen de alarmcentrale en het alarmsysteem verzekerd. Zo kunt u zich wapenen tegen de neutralisatie van het communicatiesysteem of het afsnijden van de elektriciteit.  –

Tip: laat u bijstaan door een erkende vakman voor een correcte risicoanalyse en een deskundig advies.

Wat zijn de voordelen van draadloze systemen?

Ondanks het evenwel beperkte risico van draadloze systemen, twijfelen toch nog heel wat mensen tussen een bekabeld en een draadloos systeem. Er zijn echter 3 belangrijke voordelen van draadloze systemen die uw keuze vergemakkelijken:

 • spaart een pak kosten uit: er zijn geen grote werken nodig om de bedrading in te bouwen.
 • U plaatst de detectoren waar u wilt, zonder daarbij het esthetisch aspect van uw woning uit het oog te verliezen. Ook kunt u detectoren gemakkelijk verplaatsen, wanneer u bijvoorbeeld uw inrichting verandert.
 • U kunt zonder problemen detectoren bijplaatsen.

Geniet van een gratis expertise van jouw huis

U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
U moet dit veld invullen.
Klik hier voor meer informatie over hoe wij jouw persoonlijke gegevens verwerken.
Door het formulier in te dienen, ga je ermee akkoord dat wij jouw persoonlijke gegevens verwerken.

*Indien je op 'Bel mij' klikt, betekent dit dat je akkoord gaat dat wij je gaan contacteren voor een vrijblijvende afspraak. Jouw telefoonnumer zal niet voor andere doeleinden gebruikt worden, noch gedeeld worden met derden.

Call me